Bang zijn mag

“Het zijn geweldige dieren, maar zo ontzettend groot!”

Dat is waarschijnlijk het meest gehoorde antwoord wanneer je op een verjaardag aan iemand vertelt dat je dol bent op paarden. En terecht. Paarden zijn ook indrukwekkend en groot. Ze kunnen ook potentieel gevaarlijk zijn. Als je van een paard valt, kan je ernstig gewond raken. Zelfs als je omver gelopen wordt of getrapt wordt, kan dit ook letsel veroorzaken. Dus het is begrijpelijk dat we af en toe angst voelen in de buurt van paarden.

Angst is immers een natuurlijke emotie die ons waarschuwt voor gevaar en ons helpt te overleven. Een gezonde dosis angst in een risicovolle situatie zorgt ervoor dat we geen onverstandige dingen doen. Als we niet bang waren, zouden we bijvoorbeeld op snelwegen gaan wandelen of van bergtoppen afspringen. Gelukkig is angst er om ons te beschermen. Helaas kan angst soms ook tegenwerken door ons te belemmeren om te doen wat we graag willen.

Motivatie

Angst is iets dat we vaak zien bij mensen die met paarden werken of rijden. Juist bij hetgeen wat je het allerliefste doet, voel je ook die angst. Waar de meeste mensen hun angsten vermijden, gaan mensen met angst rondom paarden juist de confrontatie aan. Omdat ze het zo graag willen hebben ze voldoende motivatie om aan hun angsten te werken.

Gewoon doen

Helaas heerst er nog steeds het idee in de paardenwereld dat we gewoon door moeten gaan. Zelfs als we angstig zijn. Na een val gewoon weer opstappen en vooral niet laten merken dat je bang bent, anders maakt het paard misbruik van je. Maar als angst zo makkelijk uit te schakelen was, zou niemand angst voelen. Het is immers een onplezierige emotie die we liever vermijden dan ervaren. Dus simpelweg doorgaan is geen oplossing voor angst.

Waar ben je bang voor?

Wat is dan wel de oplossing? Het begint met erkennen en voelen. Niet wegduwen, maar echt stilstaan bij de angst en toegeven dat je bang bent. Vervolgens moet je je afvragen waar je precies bang voor bent, want dat is voor iedereen anders. Door je angst te onderzoeken en te begrijpen, kun je eraan werken. Schakel hierbij hulp in als dat nodig is – iemand die jou kan helpen op jouw tempo en jouw grenzen respecteert, zonder eigen belang maar met oprechte steun.

Realiseer je ook dat je lang niet de enige bent met deze angsten. Veel mensen ervaren regelmatig in meer of minder mate angst rondom paarden. Je bent dus niet de enige. Het is juist heel normaal.

  • Wil je hulp bij het overwinnen van jouw angst? Ik geef ook coaching. Kijk hier voor de mogelijkheden of neem per mail contact met mij op: info@amable.nl
  • Ik heb ook een Webinar gegeven over angst bij de ruiter. De opnames van dat Webinar zijn hier verkrijgbaar.

Deel dit bericht:

Inhoudsopgave

Over de auteur

Mijn naam is Daniëlle Meyboom. Ik werk sinds 2006 als professioneel paardentrainer. Met mijn Diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) ben ik breed opgeleid in de dieren. In mijn huidige werk heb ik mezelf gespecialiseerd in positieve gedragstraining bij paarden. Daarnaast ben ik via Open2Contact gediplomeerd paardencoach. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? 

Ik help je graag!

Ook interessant voor jou...

Mis niks meer

Wil jij geen tips meer missen? Meld je dan aan voor mijn persoonlijke mailinglijst. Dan ben je als eerste op de hoogte van al mijn tips, evenementen en winacties.

© 2025 All Rights Reserved.

Favicon groen

Niet alleen onze paarden willen graag cookies, onze website wil dat ook. Op die manier optimaliseren we jouw websitebezoek.

Online cursus Paardentaal

Verbeter de band met je paard

Wanneer jij werkt, traint of omgaat met paarden is het belangrijk om te weten hoe een paard communiceert.

Dat helpt jou in de training, maar je bouwt ook een veel inniger band op met je paard.

Een basis van vertrouwen is veiliger, maar ook plezieriger voor jullie allebei.